Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Tips voor een ‘gezonde werkvloer’

De inhoud van dit blog is gecheckt door dr. Anne van der Put

Steeds meer organisaties hebben een vitaliteitsbeleid. Maar hoe help je als werkgever de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers te verbeteren? En wat levert dat dan op? Daarover ging het webinar ‘Gezond op het werk’ met dr. Anne van der Put.

Anne deed uitgebreid onderzoek naar ‘gezondheidsbevordering’ op het werk. We zetten een aantal lessen en tips uit het webinar op een rij.

Hoe kun je de gezondheid bevorderen?

Je medewerkers zijn een groot deel van hun leven aan het werk. Op de werkvloer worden veel leefstijlkeuzes gemaakt. En daar heb je als werkgever invloed op.

  1. Gezond voeding
    Zorg bijvoorbeeld voor gezonde en goedkope(re) broodjes in de kantine. Ga voor gezonde traktaties. Of zet een schaal kantoorfruit neer.
  2. Bewegen
    Denk aan een zit/sta bureau, een sportabonnement of een (verplichte) lunch- of vergaderwandeling. Ruimte voor ontspanning is ook belangrijk, zoals stoelmassages, een tafeltennistafel of voldoende pauze.

Waarom is vitaliteitsbeleid belangrijk?

Werken aan vitaliteit is goed voor zowel de medewerker, de werkgever én de maatschappij. Het zorgt voor:

  • Minder verzuim
  • Meer werkplezier
  • Minder stress
  • Betere prestaties
Redenen om een vitaliteitsbeleid te maken.

Hoe zorg je dat medewerkers het aanbod gebruiken?

🍏 Werk aan een ‘Gezondheidscultuur’

Gaat werk boven alles? Zijn deadlines het belangrijkste, en overwerken de norm? Dan is ‘gezond’ gedrag lastig. Want niemand neemt pauze of gaat sporten als collega’s continu door- en overwerken.

Zorg dus voor een gezondheidscultuur. Zonder standaard overwerken. Heb aandacht voor gezondheid, en praat erover. Geef ruimte voor gezond gedrag. En laat zien wat er allemaal mogelijk is.

🍏 Zorg voor aanbod dat past bij jullie medewerkers

Een vrachtwagenchauffeur of monteur die de hele dag op pad is, heeft iets anders nodig dan iemand die de hele dag achter een bureau zit. Denk samen met je collega’s na over wat voor hen werkt en waar behoefte aan is. Samen gezond doen motiveert!

🍏 Laat zien wat er zoal kan

Veel medewerkers weten niet dat er vitaliteitsbeleid is, laat staan wat er mogelijk is. Vertel er dus over. En doe dat regelmatig. In overleggen of op intranet bijvoorbeeld. Laat zien hoe andere collega’s hun vitaliteitsbudget gebruiken, dat werkt motiverend.

Alleen al het weten dat er beleid is, zorgt voor betere prestaties. Wanneer een medewerker merkt dat je met hem begaan, doet hij meer zijn best.

🍏 Sta gezond gedrag onder werktijd toe

Vaak voelen mensen zich schuldig om onder werktijd aan hun gezondheid te werken. Laat duidelijk weten dat het prima is om een uurtje per week te sporten onder werktijd. Of een wandeling te maken. Medewerkers waarderen dit enorm.

🍏 Wees je bewust van de rol van collega’s

Je medewerkers zien hun collega’s soms meer dan hun naasten. De invloed van collega’s op gezond gedrag is daardoor groot. Als collega’s gezond eten, dan helpt dat. Of als een collega op een vast moment wandelt, dan stimuleert het om mee te lopen.

Wat maakt dat iemand wel of niet meedoet?

Dat ligt aan meerdere dingen. We noemen er een paar:

  1. De tijd die een activiteit kost. Hoe langer dat is, hoe kleiner de kans dat iemand meedoet. Een korte wandeling is vaak prima. Of een korte online sportles. Als iets langer dan een half uur duurt, haken mensen af.
  2. Of het onder werktijd mag of niet. Wat is in jullie organisatie de norm: gaat werk boven alles? Of is er ruimte voor andere dingen?
  3. Collega’s. Samen werken aan gezondheid motiveert. Neem elkaar mee op een ommetje. Zo support je elkaar.

Wat als je werk doet waar pauze nemen niet lukt?

In sommige beroepen is het lastig om pauze te nemen. Bijvoorbeeld in de zorg. Als werkgever heb je dan een belangrijke taak: zoek uit wat wél kan. Denk hier samen met je medewerkers over na en maak samen nieuw beleid.

Een kleine organisatie en weinig budget?

Ook dan kan er genoeg. Het hoeft niet meteen veel geld te kosten. Een dagelijkse wandeling is een mooi begin. Of vers fruit op tafel. Of met elkaar afspreken dat traktaties gezond moeten zijn. Kleine dingen die groot verschil kunnen maken!

  • Ben of word jij verantwoordelijk voor Arbo- en preventietaken binnen de organisatie? Of wil je kennismaken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer? Dan is deze cursus voor jou!

  • In 3 dagen leer jij een supergoede Preventiemedewerker te zijn. Je leert alles over de Arbowet en natuurlijk hoe je risico’s kun herkennen én voorkomen. Van trainers uit het werkveld.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer