Steeds meer mensen hebben stress door hun werk. Het RIVM en TNO onderzochten welke veranderingen de komende twintig jaar invloed hebben op werkstress in Nederland. En wat we kunnen doen om die stress te voorkomen.
Hoe ontstaat werkstress?
Werkstress komt door dingen als hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen of ongewenst gedrag. Als dit te lang duurt, neemt de werkstress toe. En dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid.
Ontwikkelingen in de maatschappij
Ontwikkelingen in de maatschappij zorgen waarschijnlijk ook voor meer werkstress. Dit zijn acht belangrijke ontwikkelingen:
- De vergrijzing van de beroepsbevolking
- Het moeten combineren van werk en mantelzorg
- Tekorten op de arbeidsmarkt
- Meer flexibele contracten
- Werken voor online platforms zoals Uber of Thuisbezorgd
- Artificiële intelligentie
- Hybride werken
- Prestatiedruk
Hoe dit precies voor meer stress op het werk zorgt is nog niet duidelijk. Het is daarom belangrijk om werkstress vanuit verschillende hoeken tegelijk te blijven bekijken. Zodat het voorkomen kan worden.
Een voorbeeld
Door vergrijzing gaat een grote groep werkenden binnenkort met pensioen, maar er blijft een tekort aan personeel. Mensen die werken, geven vaker mantelzorg, ook onder werktijd. Dat betekent minder tijd om te pauzeren of te herstellen van werkdruk.
Daarnaast hebben mensen met flexibele contracten minder contact met collega’s, waardoor ze minder steun ervaren. Jonge werkenden zoeken juist steun door prestatiedruk. Ook mantelzorgers hebben meer behoefte aan steun en begrip op het werk.
Werkstress voorkomen
Het kabinet wil ervoor zorgen dat iedereen in Nederland gezond en veilig werkt. Zonder gezondheidsklachten, ook na hun pensioen. Preventie is hierbij het allerbelangrijkste.
Wat kun je in jouw organisatie doen?
Ruimte geven
- Geef je medewerkers autonomie
Zorg voor flexibele werktijden. Geef je medewerkers meer invloed op hun taken en werkorganisatie. - Betere communicatie en ondersteuning
Zorg voor duidelijke communicatie. Steun en help je medewerker waar dat kan. - Help bij een goede werk-privé balans
Verlaag de werkdruk door ruimte te geven om te herstellen. Bijvoorbeeld als je medewerker ook (onder werktijd) mantelzorger is.
Werken aan de belastbaarheid
- Leren en ontwikkelen
Zorg dat je medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Zeker met alle technologische veranderingen die er zijn. - Maatwerk
Zorg voor maatwerk. Pas de leer- en ontwikkelkansen aan op het type beroep. - Ondersteuning voor specifieke groepen
Flexwerkers en werkende mantelzorgers hebben extra aandacht nodig. Het risico op werkstress is bij hen hoger.
Continue aandacht
- Werkstress blijven monitoren
Houd continu bij hoe werkstress en PSA (psychosociale arbeidsbelasting) zich bij jullie medewerkers ontwikkelt. Zodat je er op tijd iets aan kunt doen. - Denk groter
Jouw medewerker is onderdeel deel van de maatschappij. Verdiep je in de hierboven beschreven ontwikkelingen, zodat je ze beter begrijpt. En je je medewerker beter kunt helpen.
Over het onderzoek
Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het is onderdeel van de Toekomstverkenning Gezond en Veilig Werken.
Het onderzoek geeft een overzicht van de ontwikkelingen en hoe ze werkstress beïnvloeden. Ondanks de onzekerheden biedt het aanknopingspunten om beleid te maken dat werkstress voorkomt.