Elke dag opnieuw hebben wij te maken met het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes. Of je nu KAM coördinator, Veiligheidskundige, auditor, preventiemedewerker, of wie dan ook bent. Raar woord trouwens: ‘prioriteiten’.
Prioriteit is afgeleid van het Franse ‘priorité’, wat volgens Van Dale ‘voorrang’ betekend. Je zou denken dat dit dan alleen maar mogelijk is in het enkelvoud. Op de een of andere manier hebben we toch behoefte aan ‘meer prioriteiten’ en heeft iemand ooit bedacht om er dan maar een meervoud van te maken: prioriteiten.
En dat is al lastig genoeg. Welke beslissing, welke keuze of welke actie geven we nu voorrang? Het maakt nogal een verschil. De ene beslissing heeft meer positieve impact dan de ander.
Onlangs was ik bij het Glashelder seminar van Taco Oosterkamp en Marleen Kruyswijk. Goed trouwens om daar voorrang aan gegeven te hebben om er bij te kunnen zijn! Prioriteit geven aan iets om te kunnen leren is altijd goed denk ik dan. Ik geloof erin dat je elke dag iets leert. Een ‘leven-lang-leren’ noemen we dat tegenwoordig zo mooi. Iets wat ze bij de KAM coördinator opleiding ook ervaren.
Zomaar een paar mooie lessen die ik graag met jou wil delen. En laten we dan gewoon beginnen met de eerste stap. De eerste prioriteit zou je kunnen zeggen. Jouw profiel! Wie ben jij? Wat is jouw mindset? Waar liggen jouw talenten? Ofwel “Superpower” zou Marleen Kruyswijk zeggen. Wat is de zin en betekenis van jouw leven? Wat mag je bijdragen aan de maatschappij, aan deze wereld? Waar voeg jij de meeste waarde toe? Begin eens bij deze basis. Heel eenvoudig. Een simpele test als de Kolbe-A test heeft mij persoonlijk al zoveel inzicht gegeven; kan ik je echt aanraden.
Een ander inzicht dat mij enorm aansprak is het gebruik van een aantal handige kwadranten bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. Bijvoorbeeld het Barnacles kwadrant van Perry Marshall:
Bron: Taco Oosterkamp / delegeren.nl
En een tool die ons team al goed geholpen heeft bij het maken van het nieuwe jaarplan is het impact-energie kwadrant. Iets wat veel impact heeft en weinig energie kost vind ik aantrekkelijker dan iets dat veel energie kost en weinig impact heeft. Dat helpt in het maken van keuzes! Ook in welke doelen je wilt stellen voor een nieuw jaar.
Bron: Taco Oosterkamp / delegeren.nl
Als KAM coördinator, veiligheidskundige of preventiemedewerker werk je veel met risicobepalingsformules zoals Risico = Blootstelling x Waarschijnlijkheid x Effect. Het impact-energie kwadrant kan daar denk ik een mooie aanvulling op zijn. Welke projecten pak je nu eerst aan? Wat heeft veel impact; veel resultaat? En wat kost weinig energie? Of levert juist veel energie op?
Uiteindelijk is het met alle tools, kwadranten en modellen denk ik heel eenvoudig. Gebruik ze als een ‘leesbril’ om beter te leren zien, als een hulpmiddel waar je verder mee komt. Dan helpt het om het ene boven het andere voorrang te geven; om impact te realiseren!
Willem Jan Beens