In onze cursussen krijgen we regelmatig de vraag: ‘hoe vaak moet je eigenlijk je RI&E uitvoeren?’ Want dat een Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht is weten we allemaal, maar hoe vaak zo’n RI&E aan vernieuwing toe is, daar lijken geen concrete regels voor te bestaan.
Hoe bepaal je wanneer je RI&E bijgesteld moet worden? Laten we de feiten op een rij zetten!
Wanneer moet een RI&E worden bijgesteld volgens de wet?
Op de vraag: ‘Wanneer moet een RI&E worden bijgesteld?’ krijgen we de meest uiteenlopende antwoorden van onze cursisten. Waar de één denkt dat dat jaarlijks moet, gaat een ander ervan uit dat eens per 5 jaar genoeg is. Maar wat is nu écht de juiste frequentie voor het uitvoeren van een RI&E?
Dit is wat we erover kunnen vinden in de Arbowet:
“…De risico-inventarisatie en -evaluatie wordt aangepast zo dikwijls als de daarmee opgedane ervaring, gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden of de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening daartoe aanleiding geven…”.
Helaas. Hiermee krijgen we geen antwoord op de vraag wanneer een RI&E moet worden bijgesteld. Want wanneer is er dan precies voldoende aanleiding om de RI&E aan te passen? Mag je dat helemaal zelf bepalen?
Nieuwe situatie? Nieuwe arbeidsrisico’s!
De Arbowet stelt het hebben van een actuele RI&E verplicht, maar geeft geen concreet antwoord op de vraag hoe vaak je deze moet vernieuwen.
Laten we de vraag eens anders stellen: wanneer is een RI&E niet langer actueel? Die vraag is makkelijker te beantwoorden. Want een organisatie kan zodanig veranderen dat de bestaande RI&E simpelweg niet meer aansluit bij de nieuwe situatie.
Bijvoorbeeld als je als bedrijf of organisatie gaat verbouwen of verhuizen. Maar ook als je je dienstenpakket uitbreidt of een nieuwe productielijn inricht. Stuk voor stuk situaties die nieuwe arbeidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Je bestaande RI&E is dan niet meer actueel.
Tot slot kunnen er ook wijzigingen in wet- en regelgeving zijn die ervoor zorgen dat er nieuwe arbeidsrisico’s zijn. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de corona maatregelen.
Zo houd je je RI&E up to date
Maar stel dat een organisatie geen ingrijpende ontwikkelingen doormaakt, is het vernieuwen van de RI&E dan ook niet nodig?
Ja. Ook dan moeten bedrijven en organisaties hun RI&E zo nu en dan onder de loep nemen. Want hoewel er geen verplichte termijn aan hangt, is het wel gebruikelijk om een RI&E elke 3 jaar te vernieuwen.
Bovendien stellen sommige certificeringen strenge eisen aan het vernieuwen van een RI&E. Dat geldt bijvoorbeeld voor het VCA in de bouwsector.
Hoe vaak moet jíj RI&E uitvoeren? Check het!
Samengevat: heeft jouw bedrijf of organisatie de afgelopen tijd bijzondere ontwikkelingen doorgemaakt? Ja? Dan is het zaak om de RI&E meteen opnieuw uit te voeren. Bij kleine wijzigen is het voldoende om deze aan de bestaande RI&E toe te voegen.
Geen bijzonderheden? Actualiseer de RI&E dan in elk geval om de 3 jaar, dan weet je zeker dat je alle arbeidsrisico’s up to date hebt én aan de regels voldoet.
Ben je aangesloten bij een certificering? Check dan goed welke termijn zij hanteren en of de RI&E van jouw bedrijf aan vernieuwing toe is.
Aan de slag met RI&E?
Wil jij binnen jouw organisatie een de slag met de RI&E? Volg dan de Opleiding Preventiemedewerker. Daar wordt dit onderwerp uitgebreid behandeld. Wil je meer? En wil je jouw medewerkers of collega’s motiveren om veilig, vakkundig en verantwoord te werken? Dan past onze KAM Coördinator Opleiding bij jou.