Als organisatie moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Een veiligheidskundige brengt alle veilige en onveilige situaties in kaart. Op basis hiervan geeft hij adviezen . Binnen de Arbowet is de veiligheidskundige één van de vier kerndeskundigen.
Zoek jij een praktische veiligheidskundige opleiding? Dan zit je bij V-Kam Education goed! Je kunt bij ons zowel de BVK (basis veiligheidskunde), MVK (middelbaar) als HVK (hogere) volgen.
Onze veiligheidskundige opleidingen
Veiligheidskundige opleiding
Een veiligheidskundige opleiding is bedoeld voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor arbo en veiligheid. Deze opleiding geeft een stevige basis. Je kunt dan gevaren en risico´s beter herkennen en inschatten, waardoor je de juiste maatregelen kunnen nemen.
De opleiding veiligheidskundige bestaat uit drie niveau´s: BVK Opleiding, MVK Opleiding en de HVK Opleiding.
BVK Opleiding
BVK staat voor Basis Veiligheidskunde en is voor mensen die willen bijdragen aan een veiliger werkomgeving. Voor wie meer wil leren over veiligheid en niet meteen de opleiding MVK willen volgen. Bijvoorbeeld operationeel leidinggevenden. De BVK opleiding duurt ongeveer 6 dagen.
Om te kunnen beginnen met de opleiding Basis Veiligheidskunde dien je een VCA cursus van 1 dag succesvol te hebben afgerond.
MVK Opleiding
Met de opleiding Middelbare Veiligheidskunde leer je de basisprincipes op het gebied van veiligheid binnen een organisatie. De MVK opleiding duurt 14 lesdagen en is Hobéon SKO-VK gecertificeerd. Je leert hoe je plannen op het gebied van veiligheid opstelt én hoe je ze toepast in jouw organisatie.
Om toegelaten te kunnen worden voor de opleiding Middelbare Veiligheidskunde dien je te beschikken over een afgeronde mbo-opleiding, een afgeronde BVK opleiding of aantoonbare werkervaring. Voorafgaand wordt een intake gedaan om deze toelating te kunnen bepalen.
HVK Opleiding
Met een HVK opleiding verdiep je je nog verder op het gebied van veiligheid binnen een organisatie of bedrijf. Na het succesvol afronden van deze opleiding word je in de Arbowet genoemd als één van de kerndeskundigen. In die rol geef je ondersteuning bij alles wat binnen jouw organisatie te maken heeft met veiligheid. Onze HVK opleiding is Hobéon SKO-VK gecertificeerd.
Belangrijke taken zijn onder andere het toetsen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI & E), het adviseren van – en zorgen voor het vermijden en verkleinen van arbeidsrisico´s. De opleiding Hogere Veiligheidskundige duurt 40 lesdagen.
De opleiding is een technische post hbo/wo-opleiding, wat betekent dat je een technische hbo/wo-opleiding succesvol moet hebben afgerond of een niet-technische hbo/wo-opleiding, aangevuld met een MVK opleiding.
Veel gestelde vragen
Wat is veiligheidskunde?
Een veiligheidskundige brengt alle veilige en onveilige situaties in kaart. Op basis hiervan geeft hij adviezen. Binnen de Arbowet is de veiligheidskundige één van de vier kerndeskundigen. Als organisatie moet je immers zorgen voor een veilige werkomgeving.
Wat doet een Veiligheidskundige?
Een Veiligheidskundige weet veel over de Arbowet en helpt een organisatie gezond en veilig te houden. Hij of zij weet wat de gevaren en risico’s op de werkvloer zijn. En weet wat er moet gebeuren om ongelukken of verzuim te voorkomen. Voorlichting geven aan medewerkers is ook één van de taken.
Hoe wordt je Veiligheidskundige?
Om Veiligheidskundige te worden moet je een veiligheidskundige opleiding hebben afgerond. Goed om te weten: onze MVK -opleiding en HVK-opleiding zijn Hobéon SKO-VK gecertificeerd. Dus je bent verzekert van een goede, degelijke en praktische opleiding.
Wat is het verschil tussen de MVK en HVK-opleiding?
Tijdens de MVK-opleiding van V-Kam Education® leer je alle basisprincipes rond veiligheidsdenken. Je leert hoe je veiligheidsplannen opstelt en deskundige advies uitbrengt, je stelt procedures op en voert evaluaties uit.
De HVK-opleiding gaat een stap verder. De focus ligt meer op management en sturing. Dit betekent dat je intern of extern ondersteuning kunt verlenen bij het beheersen van (veiligheid)risico’s binnen een organisatie. Daarnaast gaat de HVK-opleiding verder in op veiligheidskundige modellen. Zo kun je sturing geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid.
Welke veiligheidskundige opleiding is geschikt voor mij?
Ben je operationeel leidinggevende of preventiemedewerker? En wil je aan de slag met risico’s op de werkvloer? Dan is de praktische BVK-opleiding van 6 lesdagen iets voor jou. Je krijgt alle handvatten om aan de slag te gaan met het veiligheidsbeleid.
Bij de MVK opleiding leer je in 14 lesdagen alle basisprincipes over veiligheidsdenken. Je leert veiligheidsplannen opstellen en hierover adviseren. Het gaat vaak op de directe operationele risico’s in jouw organisatie.
Bij de HVK opleiding ga je meer de diepte in. De focus ligt meer op management en sturing. Op beleidsniveau dus. Je wordt in 40 lesdagen opgeleid tot een deskundig veiligheidsprofessional.