Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Rutger Werkhoven. “Als KAM ben je vaak een einzelgänger.”
Rutger werkt als KAM-coördinator bij Schoonmaakbedrijf NIVO, een facilitaire dienstverlener. “We hebben verschillende vestigingen verspreid over Noordoost-Nederland. Ik ben hier zelfstandig werkzaam als KAM-coördinator, dat betekent dat ik in mijn eentje alle zaken met betrekking tot Kwaliteit, Arbo en Milieu onder mijn hoede heb.” Volgens Rutger is een QHSE-professional de sparringpartner voor de gehele organisatie. Van directie tot aan de werkvloer. En dat gaat niet zonder risico’s en kansen.
Geen onnodige procedures
“Ik denk dat de grootste uitdaging van de rol als KAM-coördinator is om het onderwerp levend te houden binnen de gehele organisatie. Je hebt te maken met veranderende normen, veranderende wetgeving. Je wilt dit toepasbaar houden – en maken – binnen de gehele organisatie. Wij hebben ervoor gekozen om niet alle procedures op te schrijven of op te nemen in een handboek. We schrijven enkel op wat voor ons van belang is, waar het grootste risico zit en wat we moeten doen om dat te beheersen. Zijn daar veranderingen in? Dan ben ik samen met mijn collega’s de drijvende kracht. Ik moet de directie erbij betrokken houden, de operationeel leidinggevende, maar ook de mensen op de werkvloer.”
Vergroten van de veiligheidscultuur
“Op dit moment zijn we bezig met het programma ‘Veilig op NIVO’, waarbij we al onze specialistische medewerkers betrekken om de veiligheidscultuur te vergroten. Je merkt dat door het routinematig werken, de klussen die ze dagelijks uitvoeren, er soms zaken bij insluipen. Onoplettendheid, haastig werken. Als QHSE-professional moet je dat tijdig signaleren en vervolgens actief sturen op het gedrag van de medewerkers. Niet iedereen is even zichtbaar. Mensen werken op een eigen locatie, trekken na het pand dat ze hebben schoongemaakt een shirt aan van een andere werkgever. Als KAM-coördinator blijf je in gesprek met opdrachtgevers én medewerkers, om ervoor te zorgen dat iedereen gezond en veilig aan het werk gaat.”
KAM als einzelgänger
Maar de grootste uitdaging vindt Rutger nog wel de zichtbaarheid van een KAM-coördinator. “Je bent vaak een einzelgänger of een afdeling die alleen staat binnen een organisatie. Je moet jezelf blijven profileren op thema’s die jou aangaan. Als je niet daadwerkelijk de werkvloer opgaat om jouw meerwaarde te bewijzen, verzand je in alle theorie en normen. Jij bent dat uithangbord. Ik probeer zelf zichtbaar te zijn door toolboxen te organiseren en werkplekinspecties uit te voeren. Maar ook door aanwezig te zijn bij de diverse overlegvormen die wij hebben, om veiligheid en alle verwante KAM-zaken te blijven agenderen.”
Meer horen van Rutger? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over het belang van interne audits. Nu én in de toekomst.
* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).
Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®