Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit?
Deze maand aan het woord: Hermanda Janssen. “Niet enkel en alleen maar werkinstructies opvolgen, maar het lef hebben om zelf na te denken.”
Hermanda werkt als KAM-adviseur bij Baas B.V., een aannemer in zowel ondergrondse als bovengrondse infastructuur, netwerken en inpandige installaties.
Baas B.V. beschikt over een KAM-afdeling van negen personen, vijf daarvan zijn als adviseur verbonden aan een eigen regio. “Natuurlijk hebben we onderling contact. Hoe doen we het, liggen we op één lijn? We zijn alle vijf verschillend en hebben allemaal onze sterke punten: daar vullen wij elkaar op aan.”
Een bedrijf zonder KAM-coördinator? Dat kan niet, volgens Hermanda. “Een KAM-coördinator staat naast de operatie. Hij of zij is onafhankelijk, de brug tussen binnen en buiten, én andersom. Een echte spin in het web. Dat is heel waardevol.”
Wet- en regelgeving vertalen naar de werkvloer
Waarom die brug dan zo belangrijk is? “Door wet- en regelgeving komt er best wel wat op ons af. Tegelijkertijd moeten we het werkbaar houden voor onze uitvoerende mannen. Zij zijn ons grootste kapitaal: zij voeren het dagelijkse werk uit. Samen met de werkverantwoordelijken – die ook veiligheidscoach zijn – heb je een mooie brug tussen binnen en buiten. Wij vertalen de wet- en regelgeving en delen deze informatie met de werkvloer. De mannen buiten koppelen de problemen waar zij tegenaan lopen, weer terug naar ons.”
Daarnaast is het volgens Hermanda essentieel voor een KAM-coördinator om onafhankelijk te zijn. “De operatie heeft onder andere een tijds- en financieel belang. Ik heb een andere pet op: bij mij staat veiligheid voorop. Dat is mijn rol ook.”
Nieuw begin
Elk begin brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. “Ik zit hier bijna een jaar. In het begin moet je alle mensen leren kennen. Goed contact krijgen mét de operatie, vond ik één van de meest lastige dingen toen ik hier net kwam. Dat is een kwestie van tijd. Heb je elkaar een paar keer gesproken, dan weten ze vanzelf waar je van bent en waar ze jou voor kunnen benaderen.”
Meesterschap
De veranderingen in de wereld van de QHSE-professional, liggen volgens Hermanda vooral in het verzamelen van data. “Ik merk om mij heen dat we steeds meer data verzamelen. Dat gaat op het KAM-gebied ongetwijfeld ook gebeuren. Hoe meer data je hebt, hoe effectiever je kunt sturen. Alles automatiseert, dat is natuurlijk een stuk makkelijker dan wanneer je alles handmatig moet bijhouden.”
Hoewel ze de veranderingen omarmt, ziet Hermanda bepaalde dingen ook liever niet veranderen. “Menselijkheid en meesterschap, twee van de vijf kernwaarden van Baas: hoe houden we het leefbaar, menselijk en werkbaar voor de mannen buiten? Niet enkel en alleen maar werkinstructies opvolgen, maar het lef hebben om zelf na te denken over hun werk. Is het niet veilig? Dan stoppen!”
Meer horen van Hermanda? Bekijk dan hier de video, waarin zij onder andere vertelt over nut en noodzaak. Is het KAM-gebied wel zo zwart-wit, of is er ook een groot grijs gebied waar we met zijn allen naar moeten kijken?
* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).
Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®